Silhouette Cihazları ile Uygulamalar Nasıl Yapılır ?
Etiket Üretimi Nasıl Yapılır ?
Etiket tasarımlarımızı Türkçe Silhouette Studio Yazılımımızı kullanarak bilgisayarda oluşturabilirsiniz. Silhouette Studio yazılımı; hazırladığınız tasarımın üç köşesine otomatik kros / poza işaretleri koyar ve sonrada bu tasarım inkjet veya lazer yazıcı da bastırılır. Yeni başlayanlar genellikle baskı maliyeti daha düşük olan tanklı inkjet (mürekkepli) yazıcıları tercih etmektedirler. Şeffaf malzemeler için lazer yazıcılar daha uygundur.
Basılan etiketlik malzemeler genellikle; etiketlik mat kuşe kağıt, etiketlik yapışkanlı Pp (plastik) veya etiketlik yapışkanlı Pvc malzemeler olmaktadır. Yazıcıdan alınan etiketlik malzeme herhangi bir Silhouette kesicimize yüklenir.
Kesici cihaz seçimini size bırakıyoruz.
Eğer A4 (21x30cm) ebadında çıktı alıyorsanız TÜM CİHAZLARIMIZ uygundur.
Eğer A3 (30x42cm) ebadında çıktı alıyorsanız CAMEO5 veya CAMEO5 PLUS modelleri uygundur.
Eğer A3+ (33x48cm) ebadında çıktı alıyorsanız CAMEO5 PLUS modeli uygundur.
Yazıcıdan alınan baskısı yapılan malzeme kesicilerimize yüklenir, kesicimizin kesim kafasında bulunan bir sensör kamera, malzemenin üç köşesindeki işaretleri (kros / poza) bulur ve bunlara göre tasarımda yerleştirdiğiniz tüm etiketlerin, baskıların yerlerini hesaplar ve tam yerinden hatasız ve eksiksiz keser.
Hem Etiket (yarım kesim) kesiminde, hem de Sticker (tam kesim, tam kopartma) kesiminde kesim matı kullanmanıza gerek yoktur. Matsız kesim özelliği cihazlarımızın üstün özelliklerinden biridir.
Bu uygulama için tavsiye ettiğimiz cihazlar CAMEO5 (30 cm), CAMEO4 PLUS (38 cm) ve CAMEO5 PLUS (38 cm) modelleridir. Bu cihazlardan birini almanız yeterlidir. Sadece bu işi yapacaksanız, ek bir uç veya bıçak almanıza gerek yoktur. Kutu içinden çıkan 1 mm derinliğindeki Otomatik Bıçak, Isı ile Yapışan Tekstil Folyolarını rahatlıkla keser. Bu malzeme kesim bıçağını körleştirmez ve doğru ayarlarla kullanıldığında bıçak ömrü 6 ay ila 1 yıl arasında olur.
Cihazın yanında Isı ile Yapışan Tekstil Folyoları almanız gerekir.
Kesilen folyoları kumaşa yapıştırmak için iki yöntem vardır:
a) Isı Presi kullanmak: Evde kullanılan küçük, ısı ayarlı bir ısı presi alabilirsiniz.
b) İyi bir ütü kullanmak: Ütü yaparken malzemenin üzerine tülbent veya yağlı kağıt gibi katmanlar koyarak ısının eşit dağılmasını sağlayabilirsiniz.
Tekstil folyoları genellikle 50 cm genişliğinde ve 25 metre uzunluğunda rulolar halinde üretilir. Biz ise bu malzemeyi 30 cm x 50 cm boyutlarında tabaka olarak satışa sunmaktayız.
Tepsi, bardak, suluk, matara, cam gibi yüzeylerdeki yazılar veya desenler, yapışkanlı reklam folyolarıdır. Bu uygulamayı yapmak için cihazlarımızdan birini almanız yeterlidir. Mevcut cihazlarımızın kesim genişlikleri 20 cm, 30 cm ve 38 cm’dir. Kesim uzunlukları ise sınırsızdır. Cihazlarımızdan birini, birkaç renk yapışkanlı reklam folyosunu (örneğin siyah, beyaz, kırmızı, sarı, altın veya gümüş yaldız, her biri 30×60 cm boyutunda) ve kesilen yazıları yüzeye aktarmak için Şeffaf Transfer Bandını (30 cm x 50 m) almanız yeterli olacaktır.
Türkçe olan Silhouette Studio yazılımımızda istediğiniz yazıyı veya logoyu tasarlarsınız, gerekli kesim ölçülerini verirsiniz ve kesiciye gönderirsiniz. Kesilen yapışkanlı folyoda yazıları bırakıp etrafındaki fazla kısmı ayıklarsınız. Daha sonra şeffaf transfer bandı ile tüm yazıların üzerini kaplayıp kesilen yazıları (aralıklarını bozmadan) alt kağıdından alırsınız ve yüzeye aktarırsınız. Ardından transfer bandını geri çekersiniz. Folyo yüzeye yapıştığı için, transfer bandını çıkardığınızda yazılar veya desenler yüzeyde kalır. Transfer bandını defalarca kullanabilirsiniz.
Seramik Üzerine Serigraf Yöntemi ile Baskı Nasıl Yapılır?
1. İstenen şekil veya yazı Silhouette Studio yazılımında hazırlanır ve tekstil folyosu kullanılarak Silhouette Cameo Cihazında kesilir.
2. Kesilen malzeme negatif ayıklanır (içi çıkarılır). Tekstil folyosu çift katmanlıdır. Üstte ısı ile yapışan folyo katman, altta ise ısıya dayanıklı şeffaf polyester katman vardır.
3. Kesilen işin ebadından biraz büyük Serigraf İpeği hazırlanır. Kesilen tekstil folyosunun folyo kısmı ipeğe gelecek ve şeffaf kısmı üste kalacak şekilde, tekstil folyosu, ısı presi ile ipeğe aktarılır. Soğuduktan sonra tekstil folyosunun şeffaf katmanı sökülür.
4.Serigraf İpeği Nedir : Çok ince gözenekleri olan, tülden daha ince gözenekli, boyayı aşağıya homojen eşit geçiren, ipek tüllere denir. Hem kalınlığı çok ince hem de gözenekleri çok küçük tülde olabilir ama evde kullanılan tüller buna uygun değildir.
5. Artık şablonumuz hazırdır. Bu şablonun altına bir kağıt konur, mümkün ise yağlı bir kağıt olabilir. Folyolu ipek şablonu kullanarak, boya ipek şablona dökülür ve bir rakle yardımı ile sıvanarak aşağıdaki kağıda geçmesi sağlanır.
6. Boyanın (kalın tabakalı seramik sıvısının) üzerine geçtiği kağıt alınır ve uygulanacak seramik yüzeye konur. Üzerine çok hafifçe baskı uygulanır ve kağıt hafifçe nazikçe geri alınır. Boya (seramik katman) yüzeyde kalır.
7. Sonrası boyaya ve seramiğe göre fırınlanır.
Balon üzerindeki yazılar, yapışkanlı reklam folyolarıdır. Bu uygulamayı yapmak için sadece cihazlarımızdan birini almanız yeterlidir. Mevcut cihazlarımız kesim genişliklerine göre 20 cm, 30 cm ve 38 cm’dir. Kesim uzunlukları ise sonsuzdur. Tavsiye ettiğimiz ekonomik modeller PORTRAIT3 veya PORTRAIT4’tür. Bu cihazlardan birini, yanında birkaç renk yapışkanlı reklam folyosunu (örneğin siyah, beyaz, kırmızı, sarı, altın veya gümüş yaldız, her biri 30×60 cm boyutunda) ve kesilen yazıları balon yüzeyine aktarmak için Şeffaf Transfer Bandını (30 cm x 50 m) almanız yeterli olacaktır.
Türkçe olan Silhouette Studio yazılımımızda istediğiniz yazıyı veya logoyu tasarlarsınız, gerekli kesim ebatlarını verirsiniz ve kesiciye gönderirsiniz. Kesilen yapışkanlı folyoda yazıları bırakıp etrafını ayıklarsınız. Sonrasında şeffaf transfer bandı ile tüm yazıların üzerini kaplar ve kesilen yazıları (aralıklarını bozmadan) alt kağıdından alırsınız. Balon üzerine aktarırsınız. Ardından transfer bandını geri sökersiniz ve yazılar balon üzerinde tutunarak kalmış olur. Transfer bandını defalarca kullanabilirsiniz.
Değişik deri türleri mevcuttur:
(1) Konfeksiyon mont, ceket gibi ürünler için ince deriler veya altları çok traşlanmış deriler kullanılır ve bunları kesmek çok kolaydır. Bu tür ince derileri 1mm derinliğindeki bıçaklarla kesebilirsiniz.
(2) Orta kalınlıktaki (az traşlanmış) deriler, bunlar genellikle çanta, ayakkabı veya saraciye ürünleri için kullanılır. Bu tür derileri kesmek için Manual 2mm veya Kraft 2mm bıçak tavsiye edilir ve kalınlığına göre 2 ila 5 arasında tekrar ile kesilir.
(3) Çok kalın deriler, tavsiye edilmez, kesilmesi gerekiyorsa Kraft 2mm bıçak ile çok tekrar kesim tavsiye edilir.
(4) Vinilex veya Suni deri veya altı bez ile kaplanmış (lamine edilmiş) gerçek olmayan (suni) deriler, ince derilerle orta kalınlıktaki deriler arasında bir kalınlığa sahiptirler. Kalınlıklarına göre 1mm veya 2mm derinlikteki bıçakları tavsiye ederiz.
Kesimlerde kullanılacak kesim matları önemlidir. Çoğu deri az traşlanmış olduğundan altları çok pürüzlüdür ve kesim matına iyi tutunması için mutlaka “Çok Tutuculu Kesim Matı” kullanılmalıdır.
Tavsiye, her zaman altı temiz ve mümkün olduğu kadar ince deri almayı hedefleyin. (İnce deriler küçük baş hayvanlardan, kalın deriler ise büyükbaş hayvanlardan üretilir).
Kesim Tavsiyeleri: Eğer ortalama 5x5cm den küçük şekiller kesecekseniz, deri kalınlığa göre Manual 1mm veya Manual 2mm bıçakları tavsiye ederiz. Kraft 2mm bıçağı ise daha büyük ölçülerdeki şekillerin kesiminde öneririz. Unutmayın, Kraft bıçakların kesim şekli diğerlerine göre farklıdır. Bu farkı yazılımda kesimden önce Kraft 2mm bıçak seçtiğinizde Gönder tuşuna bastıktan sonra görebilirsiniz.